Cilt Neden Yağlanır
13 Temmuz 2024

Cilt Neden Yağlanır

Cilt Neden Yağlanır?

Cildin yağlanması, hem kadınlar hem de erkekler için ortak bir sorundur. Bu durum, kozmetik açıdan rahatsız edici olmanın yanı sıra, sağlık açısından da önemlidir. Cilt yağlanması genellikle genetik etkenlerden kaynaklanır ve bazı cilt tipleri bu duruma daha yatkındır. Özellikle karma ve kuru cilt tipleri, hormonal değişiklikler, stres ve bazı sağlık sorunları nedeniyle aşırı yağlanabilir. Bu tür yağlanma, genetik etkenlerden kaynaklanan yağlanmaya göre daha kolay tedavi edilebilir.

Tüm cilt tipleri belli miktarda yağ üretir. Ancak bazı ciltlerdeki yağ üretimi rahatsızlık verecek derecede fazla olabilir ve çeşitli cilt rahatsızlıklarına yol açabilir. Bu nedenle, cilde özel bir bakım uygulanmalıdır. Yağlı bir cilt dışarıdan parlak görünse de genellikle sağlıksız ve cansız bir görünüme sahiptir. Ayrıca, kaygan bir hisse neden olur ve kişinin cildini kirli hissetmesine yol açar. Aşırı yağ üretimi nedeniyle ciltteki gözenekler belirginleşir ve siyah nokta oluşumu artar. Bu nedenle, yağlanmış ciltlerde akne oluşumu yaygındır. Ancak yağlı cilde sahip olanlar, ciltlerinin daha geç yaşlandığını da gözlemleyebilirler; bu belki de bir avantajdır.

Ciltteki yağ lipitleri ter ve diğer materyallerden oluşur. Yağ bezleri, ciltteki yağı üreten kısımdır. Bu bezler el ve ayaklarda az miktarda bulunur, ayak tabanı ve el ayasında ise hiç yoktur. Özellikle çene, sırt ve alında daha fazla yağ bezi bulunur. Bunun dışında cinsel organlarda ve kulak kanalında da fazla miktarda bulunur. Kanallarla birbirine bağlı odacıklardan oluşan yağ bezelerinde kanalların içi cilt yüzeyindeki hücrelere benzer hücrelerle kaplıdır. Çoğu kıl kökleri ile birlikte cilt yüzeyine açılır. Bazıları ise kıl kökleri olmadan cildin yüzeyine kadar çıkar.

Ciltte salgılanan yağ, yüzeydeki sıvı kaybını engeller. Bakteri ve mantarlardan koruyan etkisi vardır ve koku oluşumunu da engeller. Bağışıklık sisteminde önemli bir yeri olan Propionibacterium acnes denilen bakteri kolonizasyonunda etkilidir.

Cilt Yağlanmasında Ne Yapılmalıdır?

Öncelikle cildin temizlenmesine özen gösterilmelidir. Düzenli şekilde yıkanan ciltten ölü hücreler ve yağ tabakası temizlenir. Ancak cildin gereğinden fazla yıkanması da önerilmez. Sabahları ve akşam cilt temizliği yapılması yeterlidir. Bunun için temizleme jeli ve sabun seçiminde dikkatli olunmalıdır. Cildi kurutmayacak, yağlı cilt tipine uygun ve pH değeri düşük olan ürünler tercih edilmelidir. Daha çok meyve asidi içeren ürünler kullanılması önerilir. Daha sonra ciltte tonik kullanılabilir. Cilt her zaman ılık suyla durulanmalıdır. Makyaj kalıntıları her akşam temizlenmelidir. Bu uygulama, cildinizdeki yağı temizlediği gibi, kimyasallardan da arındırır. Bunun dışında beslenmeye dikkat edilmeli, stresten uzak kalınmalı ve cilt arındırıcı maskeler belirli zamanlarda uygulanmalıdır. Mutlaka cilt tipine uygun bakım ürünleri kullanılmalıdır. Bazen hatalı cilt bakım ürünleri kullanılması da cildin yağlanmasına neden olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Aynüddevle

12 Temmuz 2024 Cuma

Cildin yağlanmasının genetik etkenlerden kaynaklanabileceğini biliyorum ama kuru ve karma cilt tiplerinde de bu sorunla karşılaşmak mümkün mü? Hormonal değişiklikler ve stresin cilt yağlanması üzerindeki etkisi ne kadar büyük olabilir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Aynüddevle, cildin yağlanmasının sadece genetik etkenlere bağlı olmadığını belirtmek doğru olur. Kuru ve karma cilt tiplerinde de yağlanma sorunuyla karşılaşmak mümkündür. Hormonal değişiklikler, özellikle ergenlik, hamilelik ve menopoz dönemlerinde cilt yağlanmasını artırabilir. Stres de vücuttaki kortizol seviyelerini yükselterek yağ bezlerinin daha fazla yağ üretmesine neden olabilir. Bu yüzden hormonal değişiklikler ve stres, cilt yağlanması üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Cilt bakım rutininizi bu faktörleri göz önünde bulundurarak düzenlemek faydalı olabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bazal Hücreli Cilt Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Bazal Hücreli Cilt Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Buharın Cilde Faydası ve Kullanımı

Buharın Cilde Faydası ve Kullanımı

Akneli Cilt Belirtileri ve Tedavisi

Akneli Cilt Belirtileri ve Tedavisi

Doğal Cilt Bakımı Tarifi

Doğal Cilt Bakımı Tarifi

Ciltteki Gözenekler Nasıl Kapanır?

Ciltteki Gözenekler Nasıl Kapanır?

Güncel

Cilt Kırışıklığı Engelleme Yolları

Cilt Kırışıklığı Engelleme Yolları

Güncel

Hamilelikte Cilt Bakımı

Hamilelikte Cilt Bakımı