Cilt Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Cilt Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Cilt hastalıkları, sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biridir ve birçok çeşidi bulunmaktadır.

Önemli Cilt Hastalıkları ve Belirtileri

  • Behçet Hastalığı: Ağız aftları, genital ülserler, bacaklarda ağrılı lezyonlar, göz, eklem, damar ve sinir tutulumu ile karakterize olan, sebebi tam olarak bilinmeyen bir damar iltihabıdır. Genellikle 20-40 yaş aralığında enfeksiyonlarla başlayarak, alevlenmeler ve iyileşme dönemleri ile seyredebilir.
  • Becker Nevus Hastalığı: Genellikle erkeklerde 10-20 yaş aralığında görülen, tek taraflı olarak omuz ve göğüste yerleşen bir ben çeşididir. Üzerinde kılların belirmesi sık görülür. Tedavisinde lazer uygulanabilir.
  • Kepek: Saçlı deride kaşıntı ile başlayan ve kişiyi oldukça etkileyen bir durumdur. Ergenlik ve sonrasında sıkça görülür. Kepeği durduran şampuanlar kullanılsa da yenileyebilir.
  • İlaç Kaynaklı Deri Döküntüsü: Aşırı duyarlılığa bağlı olarak her ilaç alımında aynı bölgede meydana gelen yuvarlak kırmızı veya mor lekelerdir. Gövde, kollar ve erkeklerde cinsel organda görülmektedir.
  • Sistemik Hastalıklardaki Tırnak Bozuklukları: Beslenme sıkıntıları, ateşli rahatsızlıklar ve bazı ilaç kullanımları sonrası tırnakta oluklanma görülür.

Tırnak Bozuklukları

Onikoliz: Tırnağın yatağından bir miktar ayrılmasıdır. Sedef hastalığı, egzama, tiroit hastalıkları ve bazı ilaçlar ile meydana gelir.

Koilonişi (Kaşık Tırnak): Demir eksikliğine bağlı kansızlıkta oluşur.

Lökoniki: Tırnaktaki beyaz lekelere verilen addır. Çoğunlukla bir neden bulunamaz, ancak manikürle daha da artar.

  • Tırnaklarda Tabakalanma (Lameller Distrofi): Tırnakların görülemeyen kısımlarının ayrılmasıdır. Tırnakların sık yıkanıp kurutulması ve aşırı manikür nedeniyle meydana gelir.

Diğer Cilt Hastalıkları ve Tedavileri

  • Saç Dökülmesi ve Tedavisi: Saç dökülmesi birçok kişide şikâyet yaratan önemli bir sorundur. Günde 100 kadar saç telinin dökülmesi normaldir, ancak fazlası anormaldir ve sebebinin araştırılması gerekir.
  • Rosacea: Özellikle yüzde belirgin olan, akne benzeri kabarıklıkların olduğu kronik iltihaplı bir cilt rahatsızlığıdır. Zamanla kılcal damar genişlemelerine sebep olabilir.
  • Peri Oral Dermatit: Çoğunlukla ağız çevresinde görülen, küçük iltihapların bulunduğu sivilce benzeri su kabarcıklarıdır. Genç bayanlarda daha çok görülür. Tedavide tetrasiklin önerilir.
  • Sebase Hiperplazi: Özellikle orta ve ilerleyen yaşlarda, yüzde alın ve şakaklarda deri içindeki yağ bezlerinin olgunlaşmasından meydana gelen sarımsı renkli kabarcıklardır. Tedavi gerektirmez.
  • Pseudoxanthoma Elasticum: Ergenlik çağında belirtileri görülen, elastik dokuyu etkileyerek deride kalınlaşma, gevşeme ve sarkmalara sebep olan genetik geçişli bir hastalıktır. Ayrıca kalp, damarlar ve gözlerde de belirtiler gösterebilir.
  • Pemfigus Vulgaris: Genellikle yetişkinlerde ağız içi yaralarla başlayıp, sonrasında vücutta yaygın olarak görülen su toplamaları ile karakterize bir rahatsızlıktır. Hayatı ciddi anlamda etkiler ve tedavisi yıllarca sürebilir.
  • Pityriasis Lichenoides: Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte enfeksiyonların etkilediği düşünülen, akut formunda kabuklu yaralar, kronik formunda ise kuru plaklarla seyreden zor bir cilt rahatsızlığıdır.
  • Pannikülit: Çoğunlukla bacaklarda oluşan, deri altı yağ dokusundaki iltihabi reaksiyon sonrası meydana gelen kızarık, hassas su kabarcıklarıdır.
  • Terleme ve Tedavisi: El, ayak ve koltuk altı terlemeleri kişiyi olumsuz etkiler. Hastaların günlük yaşamında ve sosyal faaliyetlerinde zorluklar yaşanır. Ayrıca kıyafetlerde leke ve koku oluşumuna sebep olur.
  • Kuru Deri: Çevresel etkenler, deterjanlar, jeller, çevre kirliliği ve klima gibi faktörler ciltte kuruluğa sebep olabilir. Atopik egzama ve iktiyozis gibi genetik rahatsızlıklar, tiroit hastalıkları ve böbrek yetmezliği de deri kuruluğuna yol açabilir. Tedavi edilmezse kaşıntı ve egzama ile sonuçlanabilir. Tedavisinde, sabun yerine cildin yağ tabakasını koruyan duş ürünleri ve yağlı bazlı nemlendiriciler kullanılmalı, bol su içilmeli ve pamuklu giysiler tercih edilmelidir.
  • Folikülit (Kıl Kökü İltihabı): Genellikle Staphylococcus aureus adlı bakteri türü sebep olur. Temizliğe dikkat etmeyen kişiler, dar ve havasız kıyafet seçimi, uzun süre kortizonlu krem kullanımı, diyabet gibi sistemik rahatsızlıklar ve bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlarda görülür. Tedavisinde antibiyotikli krem, antiseptik sabunlar ve gerektiğinde antibiyotikli tabletler önerilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Seren

11 Temmuz 2024 Perşembe

Behçet hastalığının belirtileri olan ağız aftları ve genital ülserler görüyorum, bu durumda hangi doktora gitmeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Seren, Behçet hastalığı belirtileri gösteriyorsanız, ilk olarak bir dermatoloğa başvurmanız faydalı olacaktır. Dermatolog, cilt ve mukoza ile ilgili sorunları değerlendirip size uygun testleri yapabilir. Ayrıca, Behçet hastalığı multidisipliner bir yaklaşım gerektirebileceği için gerektiğinde sizi romatoloji, göz hastalıkları veya diğer ilgili bölümlere yönlendirebilir. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ciltte Kaşıntı Nedenleri?

Ciltte Kaşıntı Nedenleri?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Evde Cilt Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Evde Cilt Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Cilt Lekeleri İçin Maske Malzemeleri ve Kullanımı

Cilt Lekeleri İçin Maske Malzemeleri ve Kullanımı

Kuru Ciltler İçin Nemlendirici Kremler ve Kullanımı

Kuru Ciltler İçin Nemlendirici Kremler ve Kullanımı

Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Kuru Ciltler İçin Maskeler ve Tarifleri

Kuru Ciltler İçin Maskeler ve Tarifleri

Güncel

Ciltteki Yağ Bezeleri Nedenleri

Ciltteki Yağ Bezeleri Nedenleri

Güncel

Cilt Temizliği Nasıl Yapılır?

Cilt Temizliği Nasıl Yapılır?

Güncel

Hamilelikte Cilt Kuruması?

Hamilelikte Cilt Kuruması?