Cilt Kanseri Belirtileri ve Tedavisi
19 Temmuz 2024

Cilt Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Cilt Kanseri

Cilt kanseri, kanser türleri arasında en sık görülen kanser şeklidir. Cilt dokularında meydana gelen bu hastalığın birçok çeşidi bulunmaktadır. Çoğu durumda, cilt kanseri çok ciddi aşamalara gelmedikçe ölümcül olmayabilir. Cilt kanserinde erken teşhis, diğer kanser türlerine göre daha yüksektir çünkü cilt yüzeyinde yer alır ve gözle görülebilir. Bu hastalık daha çok yaşlı insanlarda ortaya çıkar ve özellikle aşırı güneş ışığına maruz kalan hassas cilt yapısına sahip kişilerde görülür. Genellikle yüz, kulak, eller ve ensede sıklıkla rastlanır. Ciltte aniden oluşan ve dört hafta süreyle geçmeyen lekeler genellikle cilt kanseri belirtisidir.

Cilt Kanserinde Başlıca Risk Faktörleri Nelerdir?

  • Aşırı açık tenli, sarışın, çilli olmak
  • Mavi veya yeşil gözlü olmak
  • Arsenik maruziyeti yaşamak
  • Aşırı güneş ışığına maruz kalmak
  • Radyoterapi almış olmak
  • Bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanmak
  • Kronik cilt enfeksiyonu yaşamak
  • Radyasyon hasarı yüksek olan bölgelerde yaşamak
  • İnşaat işçisi, çiftçi olmak veya açık hava sporlarından biri ile uğraşmak
  • Ultraviyole ışınlarına uzun süre maruz kalmak
  • İlerleyen yaşa bağlı olarak deride meydana gelen yıpranmalar

Cilt kanseri genel olarak üç ana başlık altında incelenir: bazal hücreli cilt kanseri, skuamöz hücreli cilt kanseri ve melanom cilt kanseridir.

Bazal Hücreli Cilt Kanseri

Bazal hücreli cilt kanseri, vücudu dış etkenlere karşı koruyan epidermis tabakasında meydana gelen bazal değişiklikler sonucu oluşur. Bu hücrelerde meydana gelen değişiklikler kanserin gelişimini yavaşlatır ve vücudun geneline yayılmaz. En sık görülen cilt kanseridir ancak hayatı tehdit etmez. Açık tenli insanlarda daha çok görülür. Çapları küçük olup, bir veya iki santime ulaşması için aylar ve yıllar geçmesi gerekmektedir. Yüz bölgesinde %80, burun bölgesinde %20 oranında görülür.

Bazal hücreli cilt kanserinin genel belirtileri şunlardır: Genellikle soluk kırmızı, hafif pembemsi kuru ve pullu kabartılar şeklinde ortaya çıkar. Bu kabartılar zaman içinde iyileşmesi mümkün olmayan bir hale gelir ve güneş ışınlarına maruz kaldıkça çoğalarak büyürler.

Skuamöz Hücreli Cilt Kanseri

Skuamöz hücreli cilt kanseri, sıkça görülen bir kanser türüdür ve genellikle elli yaş üzeri insanlarda görülür. Vücutta yer alan lenf bezlerinde meydana gelen bu kanser türü, erken teşhis edilmezse iç organlara yayılabilir. Erken teşhis ve tedavi, bu kanser türünün başarılı bir şekilde yönetilmesi için son derece önemlidir. Zamanında tedavi edilmeyen skuamöz hücreli cilt kanseri ölümle sonuçlanabilir.

Skuamöz hücreli cilt kanserinin belirtileri genel olarak şunlardır: Cilt üzerinde sertleşmiş ve kırmızı, kolay kanayan lekeler meydana gelir. Bu lekeler çoğu zaman kuru bir yapıya sahiptir ve zamanla ülserleşebilir.

Melanom Cilt Kanseri

Melanom cilt kanseri, cilt kanseri türleri arasında en tehlikeli olanıdır. Diğer cilt kanserlerine oranla nadir görülür ancak erken teşhis ve tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilir. Erken teşhis ile hastanın tedavisi mümkündür. Genellikle farklı renklerde ve sınırları tam olarak belli olmayan benler, bu kanser türünde en önemli risk faktörüdür.

Melanom cilt kanserinin genel belirtileri şunlardır: Cilt yüzeyinde aniden bir lekenin oluşması veya vücutta bulunan bir lekenin büyümesi, renk değiştirmesi ve şeklinin değişmesi ile kendini gösterir. Diğer cilt kanserlerinden farklı olarak vücudun güneş ışınlarına maruz kalmayan bölgelerinde de meydana gelebilir. Cilt yüzeyindeki lekeler bu kanser türünde genellikle kabartı ve kubbe şeklindedir. Bu kabartı ve kubbe şeklindeki lekelerde zaman içerisinde kuruma ve kanama görülebilir. Lekelerin renkleri çoğu zaman pembe ve açık kırmızıdır ancak nadiren siyah lekeler de görülebilir. Renkli gözlü ve açık tenli insanlarda görülme oranı daha yüksek olan bu hastalık, aşırı güneş ışığına maruz kalma ve güneş ışınlarına karşı korumasız kalma sonucu ortaya çıkar.

Cilt Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Cilt kanseri tedavisinde kanserin türüne, yerine ve büyüme evresine göre farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. İlk tedavi genellikle cerrahi müdahale ile lezyonun tam olarak çıkarılmasıdır. Lokal anestezi ile küçük bir cilt kanserinin tedavisi mümkün olduğu gibi kriyoterapi, radyoterapi ve kemoterapi de uygulanabilir. Radyoterapi sıklıkla cerrahi müdahalenin zor olduğu bölgelere uygulanır. Kemoterapi ise sadece vücudun diğer kısımlarına yayılma söz konusu olduğunda uygulanan bir tedavi şeklidir.

Özellikle güneş ışınlarının yoğun olduğu saat 10:00-14:00 arasında gölgede bulunmak, eğer açık alanlardaysak şapka ve gözlük kullanmak gibi küçük tedbirler ile cilt kanseri riski azaltılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Cilt Tipleri Nelerdir?

Cilt Tipleri Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Akneli Cilt Belirtileri ve Tedavisi

Akneli Cilt Belirtileri ve Tedavisi

Cilt Kanseri Lekeleri Belirtileri ve Tedavisi

Cilt Kanseri Lekeleri Belirtileri ve Tedavisi

Cilt Analizi Testi

Cilt Analizi Testi

Aloe Vera Cilt Bakımında Nasıl Kullanılır?

Aloe Vera Cilt Bakımında Nasıl Kullanılır?

Karma Cilt İçin Nemlendirici Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Karma Cilt İçin Nemlendirici Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Cilt Dökülmesi Cilt Dökülmelerinin Nedenleri

Cilt Dökülmesi Cilt Dökülmelerinin Nedenleri

Güncel

Buzun Cilde Faydaları Nelerdir?

Buzun Cilde Faydaları Nelerdir?