Cilt Kızarıklığı Nedenleri
06 Temmuz 2024

Cilt Kızarıklığı Nedenleri

Cilt Kızarıklığının Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Cilt kızarıklığı, genellikle kılcal damarların yüzeye yakın olması veya kan dolaşımının hızlanması sonucu meydana gelir. Bu duruma neden olabilecek faktörler arasında sıcak ve soğuk hava koşulları, güneş ışınlarına aşırı maruz kalma, baharatlı gıdaların fazla tüketimi gibi etkenler bulunmaktadır. Açık tenli bireyler ve bazı genetik hassasiyetlere sahip kişiler bu durumlardan daha fazla etkilenmektedir.

Cilt kızarıklığı, kortizon içeren kremlerin uzun süreli kullanımı, radyasyon tedavisine maruz kalma veya akne rozasea gibi cilt hastalıklarından kaynaklanabilir. Ani yüz kızarması genellikle stres ve sıkıntı anlarında ortaya çıkar ve kalıcı değildir. Bu durumda, duygu durumlarını kontrol altına almaya çalışmak, kan dolaşımını düzenleyici kremler kullanmak veya ışık tedavisi uygulamak etkili olabilir. Ancak kızarıklık kalıcıysa, diğer etkenler göz önünde bulundurulmalı ve bir uzman doktora başvurulmalıdır.

Rozasea ve Cilt Kızarıklığı

Cilt kızarıklığı, kronik bir cilt hastalığı olan gül hastalığı (rozasea) ile de ilişkilendirilebilir. Erken teşhis edilip gerekli önlemler alınırsa, bu rahatsızlık hafif atlatılabilir. Rozasea'nın nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte, kalıtsal faktörler, stres, bakteriler veya parazitler gibi birçok etkenin rol oynayabileceği düşünülmektedir. Bu hastalıkta kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Tedavi genellikle iki ana yol izler: hastalığın ilerlemesini önlemek veya mevcut şikayetleri hafifletmek.

Rozasea belirtileri arasında iltihabi lezyonlar bulunuyorsa, antibiyotikli kremler veya ağızdan antibiyotik tedavisi önerilebilir. Bu tedavi uzun süreli olup, yüksek dozda ilaç uygulamasıyla başlanır ve şikayetler azaldıkça doz düşürülür. Genişleyen damarların tedavisi için de lazer tedavisi uygulanabilir.

Hassas Ciltlerde Kızarıklık ve Doğal Maskeler

Hassas ciltlerde meydana gelen ve herhangi bir hastalıkla ilişkilendirilmeyen cilt kızarıklığı için maske uygulamaları da denenebilir. Ancak bu maskeleri uygulamadan önce bileğinizin iç bölgesinde deneme yaparak alerjik bir tepki olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Aşağıda bazı doğal maske tarifleri verilmiştir:

  • Az miktarda at kestanesi soyulup rendelendikten sonra bir kavanoza konur. Üzerine çok az miktarda susam yağı ilave edilir ve kavanozun kapağı kapatılarak 3 hafta boyunca güneş alan bir bölgede bekletilir. Bu sürenin sonunda karışım süzülür ve içerisine 1,5 çay kaşığı elma sirkesi ilave edilir. Maske, haftada bir kez cilde uygulanabilir.
  • Bir yemek kaşığı kudret narı ve bir yemek kaşığı kantaron otu yağı karıştırılarak hazırlanan maske, sabah ve akşam yüzünüze uygulanabilir.

Bu yöntemler, cilt kızarıklığını hafifletmekte yardımcı olabilir. Ancak belirtiler şiddetliyse veya kalıcı bir hal alıyorsa, mutlaka bir dermatolog ile görüşülmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Cilt Rengi Açma Yöntemleri

Cilt Rengi Açma Yöntemleri

Güncel

Suna Dumankaya Cilt Bakımı

Suna Dumankaya Cilt Bakımı