Cilt Yanığı Neden Olur?
24 Haziran 2024

Cilt Yanığı Neden Olur?

Cilt Yanığı

Cilt yanığı, deri ve deri altında bulunan dokuların sıcak bir materyale, yakıcı özellik taşıyan kimyasal maddelere, elektrik akımına veya radyasyona maruz kalması sonucu oluşan bir durumdur.


Evde yaşanan ufak kazalar sonucu en sık rastlanan olaylardan biri ellerde, yüzde ve parmaklarda meydana gelen yanıklardır. Ciltte meydana gelen bazı yanıklar oldukça acı verici olabilir. Su toplanması veya deride kabarıklık oluşabilir. Elde meydana gelen ufak yanıklar genellikle ciddi bir sağlık sorunu teşkil etmese de hissedilen acıyı en aza indirmek için bazı bitkisel tedaviler uygulanabilir.

Cilt Yanığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çiğ patates, anti-inflamatuar özelliği sayesinde cildi yatıştırmak için kullanılabilir. Genellikle koyu lekeler ve göz altı halkalarında kullanılan patates, yanıklar üzerinde de etkilidir. Patates dilimlenerek yanık alanlara konulabilir. Kabarcıkları önleyip ağrıyı en aza indirir. Yanık olan yere ilk anda soğuk su ile tedavi yapılmalıdır. Soğuk su yanma hissini dindirirken aynı zamanda cildi yatıştırır. Etkilenen yanık yer soğuk su altında birkaç dakika bekletilebilir. Bu yöntem yanık alanın daha fazla yayılmasını ve kabarcık oluşmasını engeller. Aynı şekilde buz kompresi de uygulanabilir ve birkaç saat aralıklarla yapılması önerilir.

Bal, dezenfekte edici gücü ile yanık tedavisinde kullanılabilir. Cildin yenilenmesine yardımcı olur. Yanık alanlara bol miktarda sürülebilir. Bir süre durduktan sonra o alan soğuk su ile durulanır. Gün içerisinde bu uygulama birkaç defa yapılabilir. Cilt için besleyici bir uygulamadır ve deri üzerinde meydana gelen küçük yanıkları tedavi etmek amacıyla kullanılır.

Hindistan cevizi yağı, miristik asit, laurik asit ve E vitamini içerir; anti-bakteriyel ve anti-fungal özelliklere sahiptir. Farklı yağ asitleri açısından zengindir ve bu özellikleri sayesinde yanıkların iyileşmesine yardımcı olur. Limon suyu, birinci dereceden yanık tedavisinde oldukça etkili bir yere sahiptir. Yanık izlerinin açılmasında ve ağrının azalmasında etkilidir.

Muz yaprakları, anti-mikrobiyal, anti-inflamatuar, anti-hemorajik ve balgam söktürücü özelliklere sahiptir. Bu özellikleri sayesinde yanık tedavisinde de oldukça etkilidir. Bir tane muz yaprağı yanık olan yere uygulamada yeterlidir.

Soğan, quercetin ve kükürt gibi bazı maddelere sahiptir. Bu içeriği sayesinde yanık tedavisinde kullanılmaktadır. Yanmış olan cilde doğrudan uygulanabilir ve iyileşme süresinin kısalmasına yardımcı olur.

Bitkisel çözümlerin genellikle yan etkisi yoktur ve doktor ve ilaç tedavisi ile birlikte kullanılabilir. Ancak bazı krem ve merhemlerle reaksiyona girebilir. Bu nedenle doktora başvurulması önerilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Cilde İyi Gelen Yağlar

Cilde İyi Gelen Yağlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kuru Ciltler İçin Güneş Kremi

Kuru Ciltler İçin Güneş Kremi

Kuru Ciltte Sivilce Nasıl Tedavi Edilir?

Kuru Ciltte Sivilce Nasıl Tedavi Edilir?

Bebek Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Bebek Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Limonla Cilt Bakımı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Limonla Cilt Bakımı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Güncel

Cilt Bakım Kürleri Tarifi ve Malzemeleri

Cilt Bakım Kürleri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Cilt Bakımı Sıralaması

Cilt Bakımı Sıralaması

Güncel

Lazerle Cilt Soyma Tedavisi

Lazerle Cilt Soyma Tedavisi