Ciltteki Beyaz Noktalar Nedenleri ve Tedavisi
15 Temmuz 2024

Ciltteki Beyaz Noktalar Nedenleri ve Tedavisi

Ciltte meydana gelen beyaz noktalar, pek çok farklı nedenin sonucunda ortaya çıkabilir ve bu lekeler estetik açıdan rahatsız edici olabilir. Bu lekeler, aynı zamanda ciddi cilt hastalıklarının habercisi olabilir. Örneğin, lupus, malign melanoma (deri tümörü), vitiligo (büyük beyaz lekeler oluşturan bir hastalık) ve mantar enfeksiyonları gibi durumlar ciltte beyaz noktaların oluşmasına neden olabilir.

International Hospital Etiler Tıp Merkezinden Dermatoloji Uzmanı Dr. Hasibe Özkılıç, beyaz lekelerin cilde rengini veren hücrelerin zarar görmesi veya bu hücrelere renk veren pigmentlerin üretilememesi sonucu oluştuğunu belirtiyor. Yaz mevsimi, mantar oluşumu için uygun bir ortam yaratır. Terli bir şekilde dolaşmak ve yeterince duş almamak mantar enfeksiyonlarını hızlandırır.

Özellikle kol ve bacaklarda görülen zımba deliği gibi beyaz noktalar, ileri yaşlarda çeşitli cilt hastalıklarının belirtisi olabilir. Güneşin zararlı UV ışınları, beyaz lekelerin oluştuğu bölgelerdeki pigmentleri parçalayarak hasara neden olabilir. Deri, kendini tamir etmeye çalışırken bu bölgelere renk pigmentini taşımaya çalışır.

Beyaz lekeler, lupus hastalığının tetikleyicisi olabilir. Lupus hastalığında ciltte pullu ve kelebeğe benzeyen lekeler meydana gelir. Bu durum, bağışıklık sistemindeki sorunlardan kaynaklanır. Ayrıca, beyaz lekeler malign melanoma denilen, karışık renkli ve düzensiz kenarlara sahip benlerle ortaya çıkan deri tümörüne de sebep olabilir. Vitiligoda ise, vücudun farklı yerlerinde normal cilt renginden çok daha açık tonda, başlangıçta küçük ama zamanla büyüyen lekeler oluşur. Vitiligo, hızlı bir şekilde ve ani olarak ortaya çıkabilir ve büyük lekeler şeklinde olabilir.

Bu nedenle, tam beyaz olmasa da normal deriden daha açık renkte lekeler meydana geldiğinde bir doktora başvurmak önemlidir. Beyaz lekeler, kadınlarda erkeklere göre daha yaygın olarak görülür. Kadınlarda genellikle UV hasarına bağlı olarak küçük lekeler oluşur. Erkeklerde ise beyaz lekeli mantar hastalığı kadınlara oranla daha fazla görülür. Yetişkinlerde sırt, omuz başları ve göğüs orta hattında sıkça yerleşir. Yarım santimetre çapında, kepekli ve normal deriden daha beyaz renkte lekeler yayılabilir ancak kaşıntı yapmaz. Hastalar, bu görsel farklılık nedeniyle vitiligo korkusuyla endişe duyabilirler.

Dr. Hasibe Özkılıç, beyaz lekelerin oluşma sebebine göre tedavi planı yaptıklarını belirterek, "Nedene göre tedavi yöntemlerinde başarılı oluyoruz. Bu hastalıklara yönelik tedaviler yapıyoruz" diyor. Mantar enfeksiyonunun en kısa zamanda tedavi edilmesi gerektiğini, çünkü tekrar edebileceğini vurguluyor. Derinin pH dengesi bir kez bozulduğunda, tekrar bozulma riski taşır. Mantar enfeksiyonlarına karşı her yıl yaz gelmeden önce koruyucu tedaviler uygulanmalıdır. Bunun için lokal ve ağızdan tedaviler kullanılır. Ayrıca, çamaşırların iç kısmının ütülenmesi ve tekrar bulaşma riskinin azaltılması büyük önem taşır. İndirimden satın alınan giysiler, sıkça giyilip çıkartılan kıyafetler iyi bir şekilde yıkanıp iç yüzlerinden ütülenmelidir.

Vitiligonun tedavisinde eskiye nazaran daha başarılı olduklarını anlatan Dr. Özkılıç, "Vitiligo'nun tedavisinde lokal yöntemler ve ağız yoluyla alınan ilaçlarla deriyi güneş ışığına karşı duyarlı hale getirmeye çalışıyoruz. Bölgeyi renklenmeye zorluyoruz. Ancak ayak ve el parmak uçlarında oluştuğunda başarılı olamıyoruz." diyor. Vitiligo, vücudun her yerinde görülebilir. Göz kapakları, ağız, dudak kısımları ve genital bölge dahil.

Vitiligo hastalığının tedavisinde profesyonel sahne kozmetikleri hastaların yardımına yetişiyor. Ciltle aynı renkteki bu kozmetikler çok iyi bir kapatıcılığa sahiptir. Bu ürünler sayesinde çevrenin gösterdiği rahatsızlık tepkisi de azalıyor.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Adar

15 Temmuz 2024 Pazartesi

Ciltte meydana gelen beyaz noktaların nedeni ne olabilir, neden bu kadar farklı hastalıklarla ilişkilendiriliyor? Bu durumların belirtileri nasıl fark edilir ve hangi şartlarda doktora başvurmalıyız? Vitiligo ve mantar enfeksiyonlarının tedavisi konusunda ne gibi önlemler alabiliriz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Adar, ciltte meydana gelen beyaz noktalar birçok farklı neden dolayısıyla ortaya çıkabilir. Bu durumlar vitiligo, tinea versicolor gibi mantar enfeksiyonları, pityriasis alba ve hatta bazı alerjik reaksiyonlar gibi çeşitli hastalıkların belirtisi olabilir. Bu hastalıklar farklı nedenlere ve tedavi yöntemlerine sahip olduğu için, beyaz noktaların kesin nedenini belirlemek önemlidir.

Vitiligo, ciltte pigment kaybına neden olan ve beyaz lekelerle karakterize edilen bir durumdur. Bu lekeler genellikle simetrik olarak dağılır ve zamanla büyüyebilir. Tinea versicolor ise bir mantar enfeksiyonudur ve genellikle nemli ve sıcak iklimlerde ortaya çıkar. Bu durumda beyaz noktalar genellikle kaşıntılı ve pullu olabilir.

Her iki durumda da erken teşhis ve tedavi önemlidir. Vitiligo için kortikosteroid kremler, fototerapi ve bazı durumlarda cerrahi yöntemler kullanılabilir. Tinea versicolor içinse antifungal kremler ve şampuanlar etkili olabilir.

Eğer cildinizde beyaz noktalar fark ederseniz ve bu durum devam ederse, bir dermatoloğa başvurmanız en doğru adım olacaktır. Doktorunuz gerekli testleri yaparak kesin tanı koyacak ve uygun tedavi yöntemini belirleyecektir. Ayrıca, cildinizi güneşten korumak, nemlendirici kullanmak ve hijyen kurallarına dikkat etmek de cilt sağlığınızı korumaya yardımcı olacaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni