Ciltteki Yağ Bezeleri Nasıl Geçer?
21 Haziran 2024

Ciltteki Yağ Bezeleri Nasıl Geçer?

Yağ bezeleri, parmak ucu yardımıyla yerinden oynatılabilir, serttir, genellikle sarı, beyaz ve cildin kendi renginde olurlar, ağrı hissettirmezler. Yağ bezesinin meydana gelmesinin başlıca sebebi, ciltte yağ oluşturan yağ bezlerinin yolunun tıkanmasıdır. Bunun dışında aşırı testosteron oluşumu, aşırı bir şekilde yağ üretimi, güneş ışığı, şişen saç kökleri, akne oluşumuna yatkın cilt, tıraş veya ağdanın yağ bezesinin meydana gelmesine sebep olduğu bilinmektedir. Küçük yağ bezelerini gidermek için evde bitkisel çözümleri deneyebilir veya eczanelerde reçetesiz olarak satılan merhemleri kullanabilirsiniz. Fakat büyük yağ bezelerinin enfeksiyon kapma olasılığı daha yüksek olduğu için bir cilt doktoruna başvurulması en güvenli tedavi yöntemi olacaktır.

Yağ Bezeleri İçin Bitkisel Çözümler ve Evdeki Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Buhar: Buhar, ısı ve nem yağ bezesinin yumuşamasına neden olur. Yumuşayan yağ bezesinin kendi halinde boşalma durumu artar. Yeteri kadar ısı ve buharı oluşturmak için sık sık sıcak suyla duş yapılmalıdır. Diğer bir yöntem ise bir havluyu buhar yardımıyla ısıtarak veya sıcak suyla ıslattıktan sonra iyice sıkarak bezenin üstüne kompres yapmaktır. Sıcak kompresi gün içerisinde 20-30 dakikalık zaman dilimlerinde 3-4 defa uygulayın.

Çay Ağacı Yağı: İltihabı önleyici ve bakterileri temizleyici bir özelliği olan çay ağacı yağı, sivilceler de olduğu gibi yağ bezeleri tedavisinde de önerilen doğal yağlar arasında bulunur. Çay ağacı yağını gün içerisinde 2-3 kez direkt olarak yağ bezesinin üzerine ve çevresine sürebilirsiniz. Bu uygulama bezenin iyileşme zamanını azaltırken bakterileri temizleyerek enfeksiyon riskini önemli bir şekilde azaltır.

Aloe Vera: Aloe Vera, yağ bezesini yumuşatır, küçültür ve iyileşme zamanını kısaltır. Bir miktar jeli her gün düzenli bir şekilde bezenin üzerine sürün. Aloe veranın antibakteriyel özelliği de vardır ve bakterileri temizler.

Hintyağı: Yağ bezesi üzerine düzenli bir şekilde hint yağı sürmek, bezenin daha kısa sürede boyutunun küçülmesine neden olur. Hint yağını uygulamak için küçük bir parça pamuklu kumaşa veya bir parça pamuğa 4-5 damla kadar hint yağı damlatıp bezenin üzerine koyun. Daha sonra yağın etkisinin ortaya çıkması için üzerine sıcak havlu koyun ve 30 dakika kadar bekletin. Gün içerisinde 2-3 kere yapabilirsiniz. Not: Hint yağını ağız yoluyla almayın.

Sirke: Sirke, özellikle enfeksiyon olasılığı yüksek yağ bezesini temizlemek ve azaltmak için oldukça faydalı bir yöntemdir. Sirkeyi yağ bezesi üstüne sürdükten sonra gazlı bezle veya yağ bezesi çok ufaksa yara bandıyla kapatın. 3-4 gün kadar bu şekilde beklettikten sonra yara bandını çıkarın ve bir parça kadar pamuğu ılık suyla birlikte ıslatıp sirkeyi temizleyin. Bu yöntemi yağ bezesi iyi bir şekilde temizlenene kadar tekrarlayın.

Bal: Cilt yüzeyine uygulandığında yaraların iyileşmesini hızlandıran bal, yağ bezesi oluşumunun tedavisinde de kullanılabilir. Balı yoğun merhem kıvamına gelene dek buğday unuyla karıştırın. 1 çay kaşığı bal için 1 çay kaşığı un kullanmak yeterli olacaktır. Daha sonra bu karışımı bezenin üstüne uygulayın ve üstünü kapattıktan sonra 1 gece kadar bekletin.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Yağ bezesini yumuşatmadan önce patlatmaya çabalamayın. Bezeye iğne veya ucu sivri herhangi bir şey sokarak müdahale etmeyin ve asla kesmeyin. Tüm bunlar bezenin iltihaplanmasına ve derinin alt kısımlarına yayılmasına neden olabilir. Bezeyi antibakteriyel sabunla veya antibakteriyel özelliği olan ıslak mendillerle temizleyin. Bezeyi oluşturan irin akmaya başladığında temizlik son derece önemli hale gelir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Zeynep

27 Mayıs 2024 Pazartesi

Merhabalar arkadaşlar bu siteyi hazırlayarak bize merak ettiğimiz konularda bilgiler verdiğiniz için hepinize teşekkürler. Ben 19 yaşında olan bir bayanım. Yüz bölgemde genellikle sivilce, akne ya da yağ bezesi gibi sorunlarla karşılaşmam. Ancak karma bir cilt tipim var, regl dönemim yaklaştıkça özellikle T bölgesinde yağ bezeleri çıkmaya başlıyor. Ne yapmalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Zeynep Hanım,

Öncelikle güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim. Karma cilt tipine sahip olmanız ve regl dönemi öncesinde T bölgesinde yağ bezeleriyle karşılaşmanız oldukça yaygın bir durumdur. Bu dönemde ciltteki hormonal değişiklikler sebebiyle yağ üretimi artabilir. Size birkaç öneride bulunabilirim:

1. Cilt Temizliği: Cildinizi günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere, nazik bir temizleyici ile temizleyin. Bu, fazla yağı ve kirleri uzaklaştırarak gözeneklerinizi temiz tutar.

2. Nemlendirici Kullanımı: Yağsız ve hafif bir nemlendirici kullanarak cildinizi nemlendirin. Karma cilt tipine uygun ürünler tercih edebilirsiniz.

3. Peeling: Haftada bir veya iki kez, cildinize uygun bir peeling ürünü kullanarak ölü deri hücrelerini uzaklaştırın. Bu, gözeneklerin tıkanmasını önler.

4. Yağ Kontrolü: T bölgesinde yağlanmayı kontrol altına almak için matlaştırıcı ürünler veya yağ emici kağıtlar kullanabilirsiniz.

5. Beslenme ve Su Tüketimi: Sağlıklı beslenmeye ve yeterli miktarda su içmeye özen gösterin. Bu, cildinizin genel sağlığını olumlu etkiler.

6. Dermatolog Ziyareti: Eğer sorunlarınız devam ederse, bir dermatologdan profesyonel yardım almayı düşünebilirsiniz. Size özel tedavi yöntemleri ve ürünler önerebilirler.

Umarım bu öneriler size yardımcı olur. Sağlıklı ve güzel günler dilerim!

Sevgiler,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Cilt Alt Tonu Nedenleri?

Cilt Alt Tonu Nedenleri?

Cilt Tipleri Nelerdir?

Cilt Tipleri Nelerdir?

Ciltte Pullanma Nedenleri

Ciltte Pullanma Nedenleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Cilt Soyma Neden Yapılır?

Cilt Soyma Neden Yapılır?

Ciltteki Yağ Bezeleri Nedenleri

Ciltteki Yağ Bezeleri Nedenleri

Cilde İyi Gelen Sabunlar Hangisidir?

Cilde İyi Gelen Sabunlar Hangisidir?

Cilt Nasıl Beyazlar Yöntemleri

Cilt Nasıl Beyazlar Yöntemleri

Muzun Cilde Faydaları Kullanımı ve Özellikleri

Muzun Cilde Faydaları Kullanımı ve Özellikleri

Güncel

Bebek Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Bebek Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Güncel

Cilt Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Cilt Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Cilt Sarkması Nedenleri ve Sebepleri

Cilt Sarkması Nedenleri ve Sebepleri

Cilt Rengi Açma Yöntemleri

Cilt Rengi Açma Yöntemleri

Doğal Cilt Maskeleri Tarifi ve Kullanımı

Doğal Cilt Maskeleri Tarifi ve Kullanımı

Nar Çekirdeği Yağının Cilde Faydaları ve Kullanımı

Nar Çekirdeği Yağının Cilde Faydaları ve Kullanımı

Cilt Bakımı Sıralaması

Cilt Bakımı Sıralaması

Cilt Kuruluğu Nedenleri?

Cilt Kuruluğu Nedenleri?

Cilt Analizi Testi

Cilt Analizi Testi