Ciltte Kaşıntı Nedenleri?
26 Haziran 2024

Ciltte Kaşıntı Nedenleri?

Ciltte Kaşıntı

Ciltte kaşıntı, vücudun tamamında veya belirli bölgelerinde hissedilebilen bir rahatsızlıktır. İnatçı kaşıntılar, ileri seviyeye giderek ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Kaşıntı ile birlikte ciltte kızarıklıklar veya kabarıklıklar da görülebilir. Alerjik reaksiyonlar, egzama gibi cilt hastalıkları, mantar enfeksiyonları, böcek ısırıkları, bağırsak parazitleri ve hormonel değişiklikler kaşıntının bazı yaygın nedenleridir. Karaciğer ve böbrek hastalıkları da tüm vücutta kaşıntıya sebep olabilir. Kaşıntıyı hafifletmek için soğuk suyla yıkanmak, pamuklu giysiler giymek, cildi nemlendirmek, kokusuz cilt bakım ürünleri kullanmak ve kaşıntılı bölgeye soğuk kompres uygulamak faydalı olabilir. Ayrıca, doktorun önerdiği ilaçları kullanmak da önemlidir.

Alerji

Alerji nedeniyle oluşan kaşıntılar genellikle vücuda temas eden maddelere karşı verilen tepkilerdir. Örneğin, sahte takılar, kumaş boyası, sabun ve parfüm gibi malzemelerin içindeki kimyasal maddeler kaşıntıya sebep olabilir. Tedavi için, öncelikle hangi maddeye karşı alerji olduğu tespit edilmeli ve buna uygun ilaçlar kullanılmalıdır. Ayrıca, cilt nemli tutulmalıdır.

Kuru Cilt

Ciltteki kaşıntı sadece alerji veya hastalık durumunda olmayabilir. Cildin aşırı kuru olması da kaşıntıya yol açabilir. Dış etkenler de cildi kurutabilir. Havadaki nem oranının düşük olması veya uzun süre banyo yapmak gibi sebepler cildin kurumasına ve kaşıntıya neden olabilir. Bu durumda bol nemlendirici krem kullanmak gerekir.

Güneş Işınları

Güneş ışınları alerjiye sebep olabilir. Güneşte 15 dakika kalmak bile bağışıklık sistemini harekete geçirebilir. Bunun sonucunda ciltte kırmızı noktalar ve kaşıntı başlar. Güneşe çıkarken dikkatli olmak ve güneş ışınlarına karşı doktor tavsiyeli kremler kullanmak önemlidir.

Cilt Hastalıkları ve Enfeksiyonlar

Mantar, egzama, uyuz, kurdeşen, sedef hastalığı ve su çiçeği gibi birçok hastalığın belirtileri arasında kaşıntı bulunur. Bu tür cilt hastalıklarıyla meydana gelen kaşıntılar belirli alanları etkiler ve kırmızı lekeler, kabarcıklar veya pullanmalar görülür. Bu belirtiler görüldüğünde mutlaka bir hekime başvurulmalı ve hastalığın ne olduğu öğrenilmelidir. Daha sonra, belirlenen hastalık için uygun tedavi yöntemi seçilir.

Hamilelik

Bazı kadınlar hamilelik döneminde de kaşıntı yaşayabilirler. Bu kaşıntılar genellikle karın ve göğüslerde olur ve derinin esneyip çatlamasına neden olabilir. Bu kaşıntılar genellikle doğumdan sonra geçer. Kaşıntılı bölgelere nemlendirici kremler, badem yağı ve kakao yağı uygulamak iyi gelir.

İç Hastalıklar

Karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları, tiroid düzensizlikleri ve demir eksikliği kaşıntıya neden olabilir. Bu tür kaşıntılar bölgesel değil, tüm vücudu etkiler. Bu tip kaşıntılarda mutlaka doktora başvurmak gerekir.

Kaşıntı İçin Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

  • Uzun süre geçmeyen veya sık tekrarlanan kaşıntı varsa
  • Yara oluşturacak kadar şiddetli ise
  • Nedeni bilinmeyen şekilde kaşınıyorsa
  • Kaşıntı ile birlikte nefes almakta zorlanma oluyorsa
  • Ciltte iltihaplanma varsa mutlaka doktora danışınız.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kuru Ciltler İçin Kil Maskesi Kullanımı

Kuru Ciltler İçin Kil Maskesi Kullanımı

Güncel

Ciltteki Kızarıklıklar Nasıl Geçer?

Ciltteki Kızarıklıklar Nasıl Geçer?